За истините, лъжите и неизкзаните гледни точки…

Начало » Политика » „Crowd-sourced“ демокрация /конституция/

„Crowd-sourced“ демокрация /конституция/

Категории

Верни на традицията си да правят нещата различно, най-рядко населената държава на Европа през изминалата година проведе референдум за това, което се казва, че е първата в света „crowd-sourced“  конституция (тълпата като източник), въз основа на предложения от Facebook и Twitter за това как да се управляват страната.

Любители на откритото управление твърдят, че инициативата може да бъде модел за власт на хората в други части на света, където политиците монополизират вземането на политически решения в лицето на монтажните кризи.

Две трети от избирателите в референдума, който бе проведен, подкрепят предложената конституция, заедно с 25-членния Конституционен съвет(избран от гражданите), който взема предвид коментарите, получени чрез социалните медии.

Предложението за нова конституция, което беше внесено за разглеждане от Конституционния съвет е основано на „114 статии“. → Конституционен Законопроект Исландиян /Превод на български

Настаналата там икономическа криза, бе фокусирана върху предполагаемата корупция сред утвърдени политически и бизнес елити и за собствеността на чуждестранни собственици на природните ресурси.

В страна, която има едно от най-високото проникване на използване на Интернет – 97,6 на сто от населението от общо 320 000 наеление има достъп до мрежата(Тази цифра за България е едва 47,5%). Панел създаде страница във Facebook, за да привлече коментари и предложения.

„Чрез използването на социалните медии, Исландия отваря врати за всички по целия свят да наблюдават или да участват.“ „Всеки може да изпрати предложения или коментари, които потенциално ще бъдат добавени към тяхната конституция“.

Проектът за конституция бе изготвен след обсъждането от 25-те членове на съвета и след като около 3600 коментари и 370 предложения бяха направени на уебсайта на съвета. Съветът също така използва Facebook и Twitter, за да комуникирате с обществеността.

Използването на този метод „нова онлайн демокрация“ не би бил толкова продуктивен в други страни с по-малка използваемост на web мрежата.

След проекта за новата конституция са били публикувани и представени до Парламента, шест от предложенията в нея бяха представени на хората в национален референдум:

1. Желаете ли предложенията на Конституционния Съвет да формират основата на новия Конституционен проект?

2. В новата конституция, искат природни ресурси, които не са частна собственост да бъде обявена за държавна собственост?

3. Бихте ли искали да видите разпоредби в новата конституция за установяване (национална) църква в Исландия?

4. Бихте ли искали да видите разпоредба в новата Конституция, за разрешаване на избора на конкретни лица за Алтинги повече, отколкото е случаят в момента?

5. Бихте ли искали да видите разпоредба в новата Конституция даваща еднаква тежест на гласовете във всички части на страната?

6. Бихте ли искали да видите разпоредба в новата Конституция, в който се посочва, че определена част от електората е в състояние да поиска въпроси да бъдат поставени на референдум?

И шестте точки са приети, като 2-ра точка е гласувана с мнозинство от 81%. Засягаме тази точка, тъй като тази тема е на лице и в нашата страна.

Brigitta Jónsdóttir отбеляза: „Никоя друга конституция не е в състояние да взаимства от народа като източник, като тази. Дори ако той не е на 100% от него, хората решават кои изменения или идеи ще се обработват.“ Чрез работата на други активисти, включително колеги на Движението, правителството на град Рейкявик е предвижено дори по-близо към по-строго прилагане на идеите на народа чрез използването на интерактивен уебсайт, наречен „по-добър Рейкявик“, който е проект на Фондация на гражданите. Национални и международни еквиваленти на този уеб сайт, са вече в процес на разработване. Никой не може да отрече, че гражданите на Исландия печелят достъп и въвеждане в състава на техните законодателства.

Реклама

1 коментар

  1. Реалист каза:

    Пътя който са извървели исландците изобщо не е бил лек като гледам,има какво да научим от тях, но изкопираме същите действия няма да е най-удачния ход мисля

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: