За истините, лъжите и неизкзаните гледни точки…

Начало » Криминално » Манинг за предоставените документи в уикилийкс

Манинг за предоставените документи в уикилийкс

Категории

„Не съм подпомагал врага, докумените показват необходимостта за дипломатическа прозрачност“

За първи път в четвъртък, редник първи клас Брадли Манинг обясни мотивите си за изтичане на стотици хиляди чувствителни американски правителствени документи.
Обяснение и признание за публикуването на, наречените от войника като „някои от най-важните документи на нашето време“ са доставени във военен съд в Фт. Мийд, Мериленд извън Балтимор. Отбелязва се,че за втори път рдник първи клас Манинг говори пред съда както следва.
Правителството на САЩ може, но няма да поиска смъртно наказание срещу 25 годишният войник, ако го осъдят за подпомагане на врага, за което казват, че е виновен, защото отдавна е обвинен в дването на находка от документи на уеб сайта Wikileaks, който от своя страна представлява риск за националната отбрана на САЩ. По време на съдебното заседание в четвъртък, редник първи клас Манинг не се призна за виновен за най-сериозните обвинения, а вместо това пое вината за 10 по-малки престъпления. Войникът застана до решението си относно изтичането на файловете три години по-рано и каза, че е вярвал тогава,както и сега, че те рисуват важна картина на която рядко се вижда как Америка води своите международни операции.
Правителството не е упълномощена да приеме молбата му, но редник Манинг може да бъде осъден на максимум 20 години затвор, ако бъде признат за виновен само за 10те броя, за които е признал. Ако правителството продължи да го преследват за подпомагане на врага, обаче, той е изправен пред живот зад решетките.
По предоставяне на правно основание, редник Манинг пое отговорността за действията си и заяви пред съда, какво го е мотивирало да освободи файловете и какво се е надявал да постигне.
Сред материала Манинг е обвинен за даването на „Уикилийкс“ находка от дипломатически грами на американския Държавен департамент, поставящи под въпрос международните отношения. Като военен анализатор на разузнаването, редни първи клас Манинг е имал достъп до документите, като казва че е колкото повече гои четял, толкова поече „очарован“ оставал от тях.
„Мислех, че тези докменти са идеален пример за необходимостта от по-отворено състояние на дипломация „, казва той. Материалът, казва манинг „документира тайни сделки и привидно престъпна дейност“, каквито другите не биха очаквали от Америка, си мислел той. Вместо дипломатически действия, които биха се считали за героичени, редник Манинг каза, че документите, съдържали „каталог на заговори и клюки“.
„Вярвах, че публичното оповестяване на тези документи не би навредило на Съединените щати“, казва на войника. „Въпреки това, аз съм съгласен, че документие може да са неудобни“.
Манинг също заяви пред съда, че юли 2007 г. е взел видеозапис на борда с американски хеликоптер Apache и го е качили в WikiLeaks. Видеото, което в крайна сметка беше публикуван под името убийството, показва американски войници откриващи огън по цивилни иракчани и двама журналисти на Ройтерс. Чрез собствените си изследвания, той научил, че Ройтерс подава Свободно искане за информация, за да се получи кадрите, въпреки че молбата е непрекъснато отказвана.
„Исках да науча какво се е случило“, казва той. Когато в крайна сметка открил, че журналисти са били убити от американски войници, казва, че искал да го предостави на новинарска агенция, така че да може да се научи иситната. Кадрите сами по себе си го разстроили, казва Манинг, както и факта, че правителството на САЩ не биха взели мерки за тази смут независимо от това.
„За мен, това изглеждаше подобно на дете измъчващо мравки с лупа „, казва той.
Видео, признава Манинг, документира един от много случаи, с които той става твърде запознат, докато се разгръщаа в чужбина. Войникът заяви, че се присъединил към армията с „надежда да получи опит за реалния свят“ и асистенция за евентуални класове в колеж. Скоро, обаче, той намери себе си разочаровани от реалностите на войната, която може да бъде изпитана само веднъж, напълно очертана от рамките на въоръжените сили на САЩ.
„Започнах да сет депресирам с тази ситуация, в която все повече затъвах“ казва той за неговия опит в защитата на САЩ. „Станахме обсебени от улавяне и убиване на човешки цели“, свидетелства Манинг.
„Ние рискувахме толкова много за хора, които като че ли не желаят да си сътрудничат с нас, което води към омраза и разочарование от двете страни“, казва той.

Източник: rt.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: