За истините, лъжите и неизкзаните гледни точки…

Начало » Икономика » Люксембург – казуса Кипър

Люксембург – казуса Кипър

Категории

Германия се стреми към хегемония в еврозоната и се опитва да наложи на Кипър икономически модел, който да следва“. „Германия няма право да взима решения относно икономическия модел на другите държави в рамките на Европейския съюз”, с това изявление излезе външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Кипър и Люксембург имат много общи неща. И двамата имат голям финансов сектор, предлагат ниски корпоративни данъчни закони, и двете привличат голям обем на външни средства.

Съвсем естествена реакция е безпокойството случилото се в Кипър да не застигне и малката Западно Европейска членка на ЕС.

Икономическият модел на Люксембург е критикуван заради прекомерно големия обем на депозитите на частни лица и компании. Ако банковите активи на Кипър са 1 към 7 спрямо БВП, то  за  Люксембург тази цифра е около 23. Кредитния му рейтинг обаче е AAA, за разлика от Кипър чиийто от CCC+ спадна на CCC. Най-високия БВП на глава от населението в ЕС е точно люксембургския.

Люксембур има претенции че неговия финасов сектор, за разлика от кипърския е със фундаментално зачение, като носи важни приноси за конкурентноспосбността за цялата Евро зона.

След като изтъкнахме могъществото на финансовия сектор на тази малка страна, нека обърнем внимание и на някои от негативите. Всяко такова богатвсо идва с цената. По-конкретно казано дълговете й. Люксембург има 3.76 млн. долара дълг на глава от населението. За сравнение това е около 84 на 100 повече от САЩ. Есествено корупцията в някои могъщи банки там изобщо не е мит. В предвит малкото население, нивото на публични разходи също не особено ниско.

Страната има известна слава и със своята банкова тайна, което си е фактор за привлекателност за външни активи.

Междувременно Гейбриъл Стърн от консултантската фирма Exotix казва пред „Уолстрийт джърнъл“ относно Кипър: „Смятаме, че подобно на Гърция ще наблюдаваме рухване с 23% от БВП, а може би и повече между пика преди кризата и някакво стабилно дъно“.“ Спадът през 2013г. вероятно ще е 10%, а с още 8% ще се свие икономиката през 2014г.“

Както споменахме по-горе Люксембург притежава значимо по-голяма икономическа мощ спрямо Кипър. Въпроса е дали това ще работи в негова полза или ущърб? Ако има да се случва нещо на финансовата сцена ще се случи. В голяма част всичко зависи от ответните реакции които ще възникнат, както стана и със случая в Кипър.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: